Meyveli muffin tarifi hem yapımı çok kolay hem de lezzetli bir kek tarifidir. Ayrıca ekonomik olmasının yanı sıra özellikle çocuklar için de ayrı bir önem taşıyor. Muffin genellikle küçük kalıplar da yapılmakla beraber dikdörtgen veya kare borcamlarda da yapılabilir pratik bir kektir. Aniden beş çayına ya da akşam çayına gelen misafirler içinde oldukça kolay ve güzel bir lezzet şöleni sunuyor.
Görüntü olarak da ayrı bir dikkat çeken bu kekler oldukça herkes tarafından da çok seviliyor. Diğer keklere göre meyveli muffin tarifi, içerisinde bulundurduğu kuru meyve, yumurta ve özellikle yoğurt ile gelişme çağındaki çocuklar için oldukça besin değeri yüksek bir kek tarifidir. Muffin diğer keklere göre daha hafif ve daha yumuşak bir kıvamda olduğundan dolayı herkes tarafından oldukça sevilen bir kek olmakla beraber güzel yaz ve kış aksamlarının çayla olmazsa olmazlarından denilen bir kek çeşitleri arasındadır. Muffin kekinin bir diğer özelliği ise içinin pişip pişmediğini kontrol etme gereği duymamak olsa gerek. Bu güzel ve lezzetli kekten bu kadar bahsetmişken gelin birlikte çok farklı bir meyveli muffin hazırlayalım.
- 1 su bardağı şeker
- 2 adet oda sıcaklığında yumurta
- 2 kahve fincanı sıvı yağ
- 2 kahve fincanı yoğurt
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 2 su bardağı un
- Yarım çay bardağı süt
- 1 kâse dolusu kuru meyve
- 1
yemek kaşığı üzüm sirkesi
- 1 tatlı kaşığı karbonat
Sosu için
- 80 gram bitter çikolata
- 3 yemek kaşığı un
- 3 yemek kaşığı kakao
- 2 su bardağı süt
- 1 su bardağı şeker
- 1 yemek kaşığı tereyağı
Meyveli muffin tarifi nasıl yapılır?
Öncelikle şeker ve yumurta Mikser yardımı ile homojen bir kıvam alana kadar karıştırılır ve beyaz bir renk oluşunca ardından sıvı yağ ve yoğurt ilave edilerek karıştırmaya devam edilir. Daha sonra süt ve sirke eklendikten sonra kabartma tozu ve vanilya da ilave edilir. Karıştırmaya devam edilirken hemen ardından karbonat eklenerek işlem devam eder. Sonra yavaş yavaş un ilave edilerek tomurcuk oluşmadan iyice karıştırılır. Tamamen güzel bir şekilde karışmış olan kekin içine kuru meyveler eklenir ve kuru meyvelerle iyice karışmış olan kekimiz bir on dk. Kadar oda sıcaklığında dinlendirilir. Dinlenmiş olan kekin küçük kalıpları tezgâh üzerinde birer birer yerlerini alır ve içleri çok az yağ ile yüzeysel olarak yağlama yapılarak kek kalıbın yarısını aşmayacak şekilde katılır. Daha sonra fırın tepsisi üzerine dizilerek önceden ısıtılmış 180° fırında yaklaşık 25 dk. Kadar pişirilir. Güzelce kabarmış olan kekler soğumaya alınarak üzeri için sosu hazırlanır.
Sosun nasıl yapılır?
Öncelikle tereyağı bir küçük tencereye alınarak kısık ateşte eritilir ve hemen ardından un, şeker, kakao ve süt ilave edilerek karıştırmaya devam edilir. Koyu bir kıvam alınca altı kısılarak bitter çikolata içine kırılır ve atılır. Bitter erir erimez ocağın altı kapatılır ve soğumaya bırakılır. Sürekli beş dk. Ara ile durmadan karıştırmaya devam edilir.
Hafif soğuk olan kekler servis tabaklarına alınarak üzerine soğumuş olan sosumuzu ince şeritler halinde üzerinden gezdirip servis edebilirsiniz. Bu güzel tarifi yapması hem pratik hem de lezzetli denemekte fayda var.
Afiyet olsun.